Blog od PM Schellong Průběžné informace z akciových trhů

Je to strašné ale děje se to...., chci Vám ale ukázat i další faktory, které nyní ovlivňují vaše portfolia a hlavně neochráněnou hotovost na vašich běžných a spořících účtech.

Vydáno: 31. 3. 2022

Měli bychom se bát vysoké inflace !

Turecko bylo před 15 lety skvělou investiční příležitostí. Teoreticky. Přibližně před 15 lety investiční svět hledal nové příležitosti. Populární akcie čtyř rozvíjející se zemí BRIC (Brazílie, Rusko, Indie, Čína) měly za sebou silný růst a poptávka po nových zajímavých trzích dala vzniknout pojmu Next Eleven. Jednou ze zemí skupiny Next Eleven bylo i Turecko.

Dnes je v Turecku inflace 36% (byla 7 %), za jeden dolar již nedáte dvě turecké liry, ale lir 14 (ano, to vše se změnilo za posledních 7 let), a turecká budoucnost je dost nejistá.

Turecko není jen dobrý příklad, proč nesázet na marketingové příběhy mnohých správců peněz o skvělé budoucnosti, ale raději investovat podle principů bezpečného diverzifikovaného portfolia.

Příběh Turecka ukazuje, jaké to pro investora je, když se země ocitá v lokální krizi, roste inflace a měna rychle ztrácí hodnotu. A ukazuje také, co poskytuje skutečnou ochranu v takové situaci.

I když doufáme, že nás v České republice něco podobného nepotká, na horizontu desítek let se může situace v naší zemi dramaticky proměnit, a proto je dobré vědět, že i na těžké české scénáře jsme připraveni.

Níže je ilustrace inflace při 2-3 % ročně, 

nyní se ale nacházíme na inflaci 11,1 % ročně a nejspíš prorazíme i hranici 15 %

Stejně jako leteckou nehodu většinou nezpůsobuje jediný problém, ale kombinace několika nešťastných událostí zároveň, tak i v Česku nyní probíhá energetická krize, drastické zvyšování úrokových sazeb a tomu odpovídající zdražování hypoték. To může pomoci s inflací, ale také zasadit velkou ránu ekonomice.

Česko je stále rozvíjející se trh a ty mají svá rizika. A proto v ČR doporučujeme mít ve finančních aktivech jen proti-inflační dluhopisy a nějakou hotovost.

Jedna z lekcí je o systematickém přístupu k investování.

Investování není sprint, ale běh na dlouhou trať. Situace na trhu se mění každý rok, měsíc, týden, i každou hodinu, a tak se nerozhodujte podle aktuálních emocí a zpráv, ale podle systému.


Pro většinu našich klientů to ještě nějakou dobu nebude zásadní téma, protože jsme v minulosti nakoupili české státní proti-inflační dluhopisy, které skvěle ochraňují hotovost v době inflační.
Ale pro naše nové klienty již toto téma řešit potřebujeme.

Analyzovali jsme možnosti krátkodobého uložení peněz, které musí být likvidní, i hotovosti, kterou plánujeme držet střednědobě a dlouhodobě a zde chceme alespoň pokrýt inflaci.

Porovnali jsme spořicí účty, termínované vklady a také nabídku fondů peněžního trhu.  Vedle toho máme speciální řešení pro pro investory s finančními aktivy přes 500.000 CZK 

Naše životy a byznys mohou být v příštích měsících a letech významně negativně zasaženy faktory, o kterých píšu v prvních řádcích tohoto úvodníku. Ať jste rentiéři nebo budoucí rentiéři, nepodceňte možné dopady na vaši širší rodinu – včetně rodičů, prarodičů nebo dospělých dětí – a na chvilku se zamyslete, jak a zda na změněnou situaci případně zareagovat, nebo jak se na ni společně s rodinou připravit.

 

V průběhu ledna a února  2022 akciové trhy pozvolně klesaly.

Proto jste od nás dostali doporučení k dokoupení portfolia v poklesu.

První měsíc nového roku zažívaly americké akcie pokles, který zastavil na zhruba -10% (a v CZK ještě o něco níže). Byl tedy zhruba dvojnásobně velký, než rekordní pokles z roku 2021. Žádný lednový efekt (pojem z učebnic o investování, kdy mají akcie v lednu výrazně růst) se tentokrát nekonal.

Volatilita byla způsobena očekáváním postupu FEDu a strachu z případné změny jeho strategie mírného a kontrolovaného zvyšování úrokových sazeb. Akciová složka portfolia budoucích rentiérů nakonec v lednu klesla o -6,73% a u rentiérů o -5,29%. Následoval růst po informaci FED o postupném zvyšování sazeb v průběhu roku a pak přišla válka. I když je to hrozné ale válku již indexy vstřebaly a započítaly a trhy opět rostou a jsou na vyšší hodnotě než byly při očekávání na sazby FED.

Níže ilustrativně vývoj amerického indexu a jeho volatilita v průběhu roku( obr. 1) a růst od roku 2020 ( obr.2 )

Důvodem, proč akciová portfolia padala méně než celý americký trh, je především přítomnost dividendových akcií.

Ty poklesly méně než celý trh.

Od 1. ledna 2020, tedy za 25 měsíců, vyrostlo modelové akciové portfolio pro budoucí rentiéry o 28,3% a rentiérské portfolio o 21,9%. Koruna v lednu vůči dolaru i euru mírně posilovala.

Na horizontu posledních pěti let dosáhla akciová část portfolií (v CZK) našich klientů – rentiérů výnosnosti 48,2%.

Modelová akciová portfolia budoucích rentiérů se za 5 let zhodnotila o 53,2%.

Klíčovým faktorem dobrého výsledku obou typů akciových portfolií bylo především naše převažování amerických akcií.

 

 

Pokračujte v dlouhodobém bezpečném investování.

Pokud byste chtěli cokoli probrat, nebo si rozšířit informace o stávající situaci a doplnit své portfolio vyžádejte si u svého poradce 45minutovou konzultaci.

Přeji pěkný den