Investiční výhled na rok 2023 Příprava na pravidelný audit Vašeho portfolia

Vážení klienti , drazí přátelé než vás začneme kontaktovat s termínem osobních schůzek na pravidelný audit věnujte pár chvil přečtení zhodnocení roku 2022 a výhledu na rok 2023. Končící rok 2022 přinesl propad akciím i dluhopisům, ale změn, které budou formovat následující období, je ve skutečnosti daleko víc. Hotovost je opět úročená, dluhopisy znovu mohou dávat smysl, BigTech není imunní za každého počasí, sazby nemusejí být na věky na nule... Scénářů pro rok 2023 může být mnoho, žádný nás ale nevrátí do investorské bonanzy se záplavou peněz připravených vykoupit investory ze všech problémů. K udržitelnému růstu vede ještě trnitá cesta. Nejprve ale začneme zhodnocením roku 2022.

Vydáno: 2. 1. 2023


Investiční výhled na rok 2023

Příprava na pravidelný audit Vašeho portfolia

 

Vážení klienti , drazí přátelé než vás začneme kontaktovat s termínem
osobních schůzek na pravidelný audit 
věnujte pár chvil přečtení zhodnocení roku 2022 a výhledu na rok 2023.

Končící rok 2022 přinesl propad akciím i dluhopisům, ale změn, které budou formovat následující období, je ve skutečnosti daleko víc. Hotovost je opět úročená, dluhopisy znovu mohou dávat smysl, BigTech není imunní za každého počasí, sazby nemusejí být na věky na nule... Scénářů pro rok 2023 může být mnoho, žádný nás ale nevrátí do investorské bonanzy se záplavou peněz připravených vykoupit investory ze všech problémů. K udržitelnému růstu vede ještě trnitá cesta. Nejprve ale začneme zhodnocením roku 2022.
 

Můžeme se do nekonečna hádat, zda je současná inflace  způsobená poptávkovou, či nabídkovou stranou. Jestli jsou to všechny ty peníze z levných předcovidových a covidových úvěrů a rozhazovačné politiky vlád, anebo jsme si inflaci dovezli ze zahraničí a z větší části za ni můžou problémy v logistice a Putinův útok na Ukrajinu. Pravda tady bude kombinací obou stran, ale na třetí stranu zapomínáme.

Vysoký tlak na ceny vyvolávají i naše vysoká inflační očekávání. Inflace by stále byla vysoká, i kdyby polevily poptávkové i nabídkové tlaky, už jen kvůli tomu, že ji očekáváme a přizpůsobujeme tomu své jednání.

Je to pro budoucnost investování zásadní, protože na rozdíl od války, logistiky a populismu vlád se inflační očekávání můžou doslova přes noc obrátit o 180 stupňů. Kdyby všechny titulní strany novin hlásily hlubokou recesi, mohla by se naše inflační očekávání dostat velice rychle pod nulu. Málokdo by čekal, že v krizi bude mít šanci zdražovat, nebo že by dokonce měly růst ceny nemovitostí. Inflaci by mohl větší propad výrazně zbrzdit.

O inflačním tsunami roku 2022 toho bylo napsáno hodně námi i běžnými médii. Rostoucí ceny nadělaly paseku v podnikatelské sféře, domácích i veřejných rozpočtech a samozřejmě také v investicích. Nebudeme tudíž rekapitulovat to, co všichni strdobře víme, ale budeme se víc soustředit na naše kroky.  
Zrychlující inflace a zvedání úrokových sazeb tlačily hlavní akciové indexy tvrdohlavě dolů po většinu roku. S&P 500 byl v nejhlubším místě dole od začátku roku o 25 %, Nasdaq o 35 %, Dow Jones o 20 %.v Evropských trzích pak DAX měl nejhlubší místo v září na - 37%  Jak se však na konci roku začalo objevovat světlo na konci inflačního tunelu, indexy část těchto ztrát smazaly. Především Dow Jones se odrazil k neskutečné 20% rally.
 

Když si k tomu připočteme skutečnost, že u šesti z devíti poválečných amerických recesí lze před pádem sledovat prudké zvýšení úrokových sazeb, může se dnešní ekonomika zdát skutečně křehká a před spadnutím.

Není to dobrá zpráva pro většinu lidí. Propady jsou definovány ostrým nárůstem nezaměstnanosti a poklesem spotřeby. Recese a s ní spojená vyšší nezaměstnanost se pojí s horším zdravím, rozpadem vztahů a s celou plejádou dalších věcí, které bychom neradi viděli. Navíc i když po prvním propadu začnou trhy růst, nezaměstnanost zůstává vyšší po dlouhé roky. Dopady růstu i recesí nejsou ve společnosti rovnoměrně rozložené a bohužel krize dopadají hůř na ty nejzranitelnější.

 

Vývoj námi sledovaných indexů od počátku do konce roku 2022.
S&P 500 pokles proti vrcholu investic z prosince 2021 nyní o  - 19,5 %

Nasdaq pokles proti vrcholu investic z prosince 2021 nyní o  - 12,3 %
 

Down Jones pokles proti vrcholu investic z prosince 2021 nyní o  - 8,78 %
 

DAX pokles proti vrcholu investic z prosince 2021 nyní o  - 21,1 %
 

Ke grafu je potřeba říci že se díváme na výkon jednoho roku, který je po všech stranách turbulentní a přinesl jak poklesy, tak růsty v různých třídách aktiv a sektorů. Energetický sektor je bezesporu vítězem.

Pokud si graf oddálíme na 10 letý horizont, který je statisticky považován za bezpečný a dynamické nástroje Vám pod tento  horizont ani nenabízíme, jde vidět ,že  výkon byl v posledním roce záporný ale na 10 letém horizontu vidíme stále nadstandardní růst !

Hovoříme o kumulativním růstu 161 % což je 16 % ročně. Krize a propady trhu jsou součástí ekonomik a růstu investic. Naším úkolem je sledovat abychom měli peníze zainvestovány bezpečně, diverzifikovaně
a portfolio pro Vás strategicky upravovali.

Pokud nepatříte mezi nejzranitelnější a máte našetřeno na dokupování investic, pak se pro vás otevírá jedno z nejzajímavějších oken posledních let, možná desetiletí.
 

Připravte se na investiční žně.
Centrální banky nám dopřejí další party


 

V druhém pololetí jsme kvůli akcelerující inflaci  a zhoršujícím se vyhlídkám pro ekonomiku akcentovali především energetiku a defenzivu. Pokud budeme dělat měření od počátku roku, energetika je se svým 75% nadvýnosem absolutním vítězem, zatímco například zdravotnictví se pyšní 15 %. Od poloviny roku však zřejmě právě kvůli rostoucí hrozbě recese začalo vítězit zdravotnictví, které si za 6 měsíců připsalo 18 % proti 9 % indexu S&P 500 a 5 % energetického sektoru.
Citlivost fundamentu technologických gigantů na hospodářský cyklus byla propsána do výsledků technologických fondů . Poslední výsledková sezóna ukázala, že skutečnou schopnost cenotvorby nemá v rukách Microsoft nebo Google ale obyčejná Pepsi a další členové sektoru běžné spotřeby.

Naše sektorové preference se pak projevily i v konkrétních úpravách portfolia našich klientů, kde jsme výrazně posílili aktiva peněžního trhu a aktivně vybízeli klienty k ochraně jejich prostředků v repofondech.
Dále samozřejmě doinvestováním portfolií v době jejich poklesu a přepočtem nutných rezerv ( při zvýšení nákladovosti domácností ), které jsme doporučovali ochránit pomocí kvalitních spořících účtů.

Poslední měsíce roku 2022 byly růstové a logicky směřovaly k otázce, zda jsme už viděli dno medvědího trhu, nebo nás čekají ještě další propady v roce 2023. Vše nasvědčuje tomu, že investory čeká opět řada překvapení, mezi kterými se budou snažit prokličkovat. Budou akcie za rok výše a trhy klidnější? Ačkoli inflace zůstává zásadním faktorem, pozornost by se měla přesunout více k výkonu reálné ekonomiky, potažmo firemním ziskům. Bude 2023 rokem recese vyspělých ekonomik? A jsou trhy na recesi připravené aspoň z části tak, jak se o ní mluví? Investoři byli v posledních měsících 2022 doslova posedlí otočkou Fedu. Kdy se jí dočkají? A zvládne Fed utlumit inflaci  bez velkých dopadů do ekonomiky? Jaká další témata budou promlouvat do hry? Energie? Reality? Čína? Rusko? Právě takovým otázkám se věnujeme v Investičním výhledu 2023, neboť na nich stojí rozhodování, jak agresivně se pouštět do investic, které sektory kdy vybírat a nakolik akciové portfolio doplnit dluhopisy či hotovostí. 

Zde je příklad pěti klíčových ekonomických témat, kterým by investoři měli věnovat (zvýšenou) pozornost.



1. Vysoká inflace a úrokové sazby

Silně dezinflační prostředí v uplynulých desetiletích investory vedlo k očekávání delších období růstu, kratších recesí a méně výrazných korekcí cen finančních aktiv. Otázkou je, zda nynější vývoj z těchto očekávání udělá minulost, nebo se jedná pouze o přechodné období, které na dlouhodobých trendech nic nezmění. Inflace by v příštím roce měla klesat, dosažení 2% inflačního cíle ve velkých ekonomikách je ale zřejmě utopie.

2. Posilující americký dolar

Posilování amerického dolaru dopadá jak na rozvinuté, tak na rozvíjející se trhy. Silná americká měna zemím mimo jiné zdražuje dovoz, což také ostatní centrální banky vedle Fedu ponouká ke zpřísňování měnových politik, a tedy podpoře domácích měn. I to je podle analytiků důvod, proč lze očekávat, že americká měna již má většinu posilování za sebou.


3. Hrozba recese a riziková aktiva

Hrozba nástupu recese ve Spojených státech i v Evropě přetrvává, to ovšem neznamená, že riziková aktiva zůstanou stranou pozornosti investorů. Americký akciový index S&P 500 už se oklepal z říjnových minim a podle analytiků může jeho růst pokračovat. Například analytici z JPMorgan Asset Management upozorňují, že americké akcie v historii opakovaně vstupovaly do růstového trendu měsíce před tím, než se americká ekonomika vymanila z recese.

4. Návrat Číny na růstovou trajektorii

Čínskou ekonomiku brzdí pokračující politika nulové tolerance covidu-19. Nespokojenost tamních obyvatel ale už Peking donutila k ústupkům a další budou podle expertů následovat s tím, jak se ukazuje a bude ukazovat, že se z onemocnění způsobovaného koronavirem stává relativně běžná nákaza. Důležitým tématem z hlediska dalšího vývoje čínské ekonomiky bude i stav tamního trhu s nemovitostmi a zdraví developerských společností.

5. Budoucnost zelené transformace

Obrat Evropské unie na pomyslnou zelenou stezku zkomplikovala invaze Ruska na Ukrajinu, respektive ruskou invazí vyvolaná energetická krize. Názory na další postup přitom nejsou jednotné. Jedni hovoří o potřebě urychlit přechod na ekologické zdroje energie, druzí o nutnosti vrátit se (přinejmenším krátkodobě) v zájmu snížení cen energií k "špinavým" zdrojům. Zimní měsíce by i vzhledem k zatím příznivému počasí měla Evropa podle předpovědí zvládnout, letošní zima ovšem není poslední.


Pokud máte peníze – a to je opravdu důležitá podmínka, protože bez peněz se na zábavu chodí jen na dluh, což může ošklivě bolet –, pak se otevírá zajímavá příležitost prakticky na jakémkoliv trhu. 
 

Jak investovat v roce 2023

Jak jsme již mnohokrát psali, mělo by to být hlavně na základě dobrého investičního plánuNenakupujte investice jako hrušky na trhu podle toho, co Vám zrovna někdo nabízí. Nepodléhejte svodům prodejců, kteří Vám nabízí kouzelná a garantovaná řešení, ani lákavým nabídkám Vašeho bankéře, který myslí hlavně na plnění svého obchodního plánu. 

Dejte díky plánu svým investicím nějakou logiku, vycházejte z předem definované strategie a v čase jí aktualizujte a laďte.

Máme dlouhodobé postupy jak tyto situace zvládat, prostředky rozděleny do krátkodobých, střednědobých a dlouhodobých horizontů, máme prostředky k okamžité likviditě v rezervě.

Pokud nechcete být na investiční a majetkové plánování sami, jsme tu pro Vás a opět Vás o tom přesvědčíme při naší další pravidelné schůzce nad auditem Vašeho portfolia. 

V průběhu ledna a února Vás budeme kontaktovat při domlouvání termínu auditu Vašeho finančního portfolia.

Těšíme se na Vás

 



Průběžné informace a aktuality naleznete na naší webové stránce v sekci BLOG 
 
webové stránky

Můžete se také přidat ke komunitě uživatelů kteří nás sledují přes Facebook
 
Facebook

Možná Vám uniklo naše Vánoční video s komentářem našich obchodních partnerů o nás a naší spolupráci.

 
Twitter
Facebook
Website
 
Byly použity části článků z Patria, Investičního webu a postřehy Dominika Stroukala.

Want to change how you receive these emails?
You can update your preferences or unsubscribe from this list.