Poklesy trhů nejsou riziko ale příležitost

"Kolísání hodnoty není rizikem, ale přirozenou součástí bezpečného investování.“ Mluvím o tom s každým novým investorem na začátku naší spolupráce, když debatujeme o jeho pohledu na investiční rizika. Volatilita neboli česky kolísavost ceny je přirozeným jevem u všech investic, ale nejvíce ji máme spojenou s investicemi do akcií. Pro nezkušené investory je volatilita rizikem, ti zkušení v ní naopak vidí příležitost.

Vydáno: 16. 9. 2022
 

Poklesy trhů nejsou riziko ale příležitost

"Kolísání hodnoty není rizikem, ale přirozenou součástí bezpečného investování.“ Mluvím o tom s každým novým investorem na začátku naší spolupráce, když debatujeme o jeho pohledu na investiční rizika. Volatilita neboli česky kolísavost ceny je přirozeným jevem u všech investic, ale nejvíce ji máme spojenou s investicemi do akcií. Pro nezkušené investory je volatilita rizikem, ti zkušení v ní naopak vidí příležitost.

Proč ceny akcií kolísají?

Kolísavost ceny i v desítkách procent je něco, co k akciovým investicím neodmyslitelně patří. Důvodem kolísání ceny je skutečnost, že trh neustále v reálném čase oceňuje aktuální cenu dané akcie, za kterou ji skutečně můžete v daném okamžiku prodat. 

Cena se určuje na základě aktuální nabídky daných akcií a poptávky po nich. Na jedné straně posílají investoři na burzu kupní příkazy, kde definují, kolik akcií chtějí koupit a za jakou cenu. Na druhé straně nabízí prodávající konkrétní počet daných akcií k prodeji za jimi určenou cenu. To, kde se nabídka s poptávkou v dané chvíli potká, je aktuální, tzv. spotovou (okamžitou) cenou. Tu vidíme v burzovní tabulce jako aktuální cenu dané akcie. 

Ve chvílích, kdy je nabídka akcií velká a investoři spíše prodávají, mohou kupující nabízet stále nižší a nižší cenu. Prodávající, aby našli kupujícího pro své akcie, musí jít s cenou také níže. Naopak ve chvílích, kdy investoři akcie neprodávají, ale spíše nakupují, je méně prodávajících než kupujících. V tu chvíli musí kupující přirozeně nabídnout vyšší cenu, aby se na ně dostalo a mohli akcie koupit. Právě proto, že poměr nabídky a poptávky je nestálý, cena akcií v čase přirozeně kolísá nahoru a dolů. 

Vás jako dlouhodobé investory mohou podobné krátkodobé výkyvy cen nechat zcela klidnými! Burzovní investice s sebou totiž spolu s jistotou volatility nesou také extrémní míru transparentnosti a kontroly. Veškeré cenné papíry obchodované na burze jsou v každý okamžik analyzovány celou řadou profesionálních investorů a analytiků a ti okamžitě reagují na jakoukoli pozitivní nebo negativní zprávu ohledně dané společnosti. Díky tomu máme jistotu, že cena akcie je v danou chvíli objektivní a tržní. To se o velké části jiných investičních nástrojů bohužel říci nedá.

Diverzifikované portfolio jako bezpečná investice

Volatilita u burzovních investic tedy není rizikem, ale jistotou. Cena investic bude v čase určitě kolísat. Pokud investujete do jednotlivých akcií, hrozí samozřejmě riziko, že zrovna vámi vybraná společnost nedopadne dobře a vaše investice se znehodnotí trvale. Tomuto riziku ale můžete snadno předejít, pokud neinvestujete do jednotlivých akcií, ale investujete do podílových fondů  Díky nim můžete prostřednictvím jednoho podílového listu držet podíl v desítkách konkrétních společností a riziko, že byste o svou investici trvale přišli, snížíte na naprosté minimum.

Pokud tedy přijmete fakt, že cena vaší investice bude v čase kolísat, budete se držet investic prostřednictvím diverzifikovaného portfolia složeného z podílových fondů a dodržíte svůj investiční plán a v poklesech nepodlehnete panice a nezačnete prodávat, máte jistotu, že o své peníze nepřijdete. V případě akciových fondů dokonce budete dlouhodobě bezpečně porážet inflaci. 

Naši investoři jsou často majitelé firem, kteří jsou na tržní změny zvyklí a volatility se nebojí. Odmítají ale rizika, která by je mohla o jejich peníze připravit zcela. Právě proto využíváme jako nosné časti portfolií široce diverzifikované portfolia.


Ani poklesů o −20 % se bát nemusíte

Současný pohled na finanční trhy vnímají všichni naši klienti jako příležitost a z volné hotovosti dokupují další a další pozice. Při pohledu do minulosti totiž vidíme, že 12 měsíců po medvědím trhu následoval v 85 % případů dvouciferný růst.

 

Akciové trhy 71 % času rostou

71 % není zase tak špatná úspěšnost, co by za to sázkaři dali. Pokud je vaším cílem dlouhodobé zhodnocení a ochrana majetku před inflací, vaše šance na úspěch se rovná jistotě. Rizikem zůstává jen to, pokud byste potřebovali své peníze vybrat ve zbývajících 29 % času, kdy trhy zrovna klesají. Tomu ale můžete předejít dobrým investičním plánem, který bude myslet na vaše jednotlivé cíle s dostatečným předstihem, a peníze na cíl si připravíte v klidu a včas. A nezapomeňte i na dostatečnou likvidní rezervu.

V takovém případě jste určitě odsouzeni k investičnímu úspěchu.

Když jsme u těch rezerv, vzhledem k vysoké inflaci ji doporučuji rozdělit :

  • Aktivní rezerva
( aktivní rezerva na spořícím účtu by měla být maximálně 4-6 násobek nákladů)
  • Rezerva na období 1-2 roky Repo fond
Repo fond je likvidní každé úterý, tzn. jednou týdně můžete z investice prostředky vybírat. Jedná se o fondy peněžního trhu zaměřené na vyhlašovanou reposazbu ČNB. De facto se peníze posílají úročit do ČNB a investiční společnost si ponechává část výnosu.
 
Konkrétně výnos na repofondu cca o 1% vyšší než v nejlepších spořících účtech bank.
 
Retailový vklad na repo sazbu ( výnos nyní cca 6,25% p.a., je to o 0,75% méně než repo sazba ČNB, výnos se bude v závislosti na sazbě ČNB měnit )
https://www.conseq.cz/aktuality/zpravy-a-oznameni/conseq-repofond-bezpecna-alternativa-ke-sporicim-uctum
https://www.conseq.cz/investice/prehled-fondu/conseq-repofond-otevreny-podilovy-fond
 
Fond Kvalifikovaných investoru na repo sazbu ( při investici více než 1 m. výnos nyní 6,55% p.a. , je to o 0,4-0,5 méně než repo sazba ČNB,  výnos se bude v závislosti na sazbě ČNB měnit )
https://www.conseq.cz/investice/prehled-fondu/conseq-depozitni-opf
https://www.conseq.cz/getmedia/da52899f-4e11-463b-a1d3-0f75ddf70a22/report-depozitni-2207_2.pdf.aspx?ext=.pdf
 
  • Pro rezervu na období 2 – 4 roky nemovitostní fond Trigea
Fond Trigea řídí zkušený tým v čele s Tomášem Trčkou. Investujeme výhradně do komerčních nemovitostí, které na českém trhu 
nabízí vyšší výnos než rezidenční byty. Zaměřujeme se jen na zavedené lokality a již plně pronajaté kanceláře, čímž snižujeme riziko.
Díky růstu cen nemovitostí a hlavně vývoji nájmů věříme v dlouhodobé roční zhodnocení fondu 5–7 %.
 
Odkaz na fond
https://www.trigea.cz/
Odkaz na výkonnost
https://www.trigea.cz/vykonnost-fondu/
Video s ředitelem fondu Tomášem Trčkou:
https://www.trigea.cz/podcast-home-office-kancelare-se-brzy-zaplni-rika-sef-fondu/
Něco o tom, jak to vidí guvernér ČNB 
https://www.novinky.cz/ekonomika/clanek/rusnok-nemovitosti-jsou-drahe-ale-na-zlevnovani-to-nevypada-40366502#utm_content=ribbonnews&utm_term=jiri%20rusnok&utm_medium=hint&utm_source=search.seznam.cz
Rozhovor - Realitní fondy v neklidné době
  https://poradci-sobe.cz/tv/realitni-fondy-v-neklidne-dobe/
 

Pokud se Vám článek líbil sdílejte ho dále.
Přeji Vám pěkný den a krásný nadcházející víkend.