Volatility trhů u dna

Co nyní můžeme jasně vidět, je, že po prudkém vyklesání to vypadá, že trhy se začaly mátořit. Je zajímavé říct, že trhy rostou i přesto, že americká centrální banka zvýšila v červenci svou sazbu na 2,5 % z 1,75 %. To je možná určitá záhada. Trhy to v sobě mohly mít již započítané a pravděpodobně tím, že nepřišla žádná překvapivá vlna, žádná smršť negativních informací, index průřezem roste.

Vydáno: 10. 8. 2022

View this email in your browser

Volatility trhů u dna

 

 


Jsme v půlce léta a máme za sebou složité období plné negativních zpráv o válce, inflaci a  nedostatku energií na zimu.Tentokrát to vypadá i na pozitivnější zprávy.

Co nyní můžeme jasně vidět, je, že po prudkém vyklesání to vypadá, že trhy se začaly mátořit. Je zajímavé říct, že trhy rostou i přesto, že americká centrální banka zvýšila v červenci svou sazbu na 2,5 % z 1,75 %. To je možná určitá záhada. Trhy to v sobě mohly mít již započítané a pravděpodobně tím, že nepřišla žádná překvapivá vlna, žádná smršť negativních informací, index průřezem roste.

Takže můžeme říct, že i negativní zpráva, pokud je předem očekávaná, nemusí mít na trhy negativní dopad. Respektive nemusí mít na trhy negativní dopad ve chvíli, kdy vyšla, protože ten dopad už měla ve chvíli, kdy si investoři začali myslet, že ta negativní zpráva přijde.

Je potřeba ještě doplnit komentář, že nevíme, jestli je to dno finální, nebo ještě nějaké potkáme. Vypadá to ale určitě pozitivněji než na začátku prázdnin, kdy jsme se dívali na strmý pokles směrem dolů. Co bych ale rád doplnil, je, že my jsme na přelomu prázdnin spouštěli druhou vlnu nákupů, když trhy prolomily hranici -20 %. Mnoho našich investorů tak využilo těch nejnižších hodnot pro nákupy aktiv. Uvidíme, jestli se nám ještě nějaké další nákupní příležitosti letos otevřou.


Férová hodnota akciového trhu

 

 

Ukážu vám poslední  graf od Morning Star, který ukazuje, jestli jsou akcie podhodnocené nebo nadhodnocené. 

Tady je pohled na základní ukazatel, který se v investicích používá, je to ukazatel P/E, kde P je cena a E je zisk. Ukazuje, když to zjednodušíme, za kolik let se vrátí současná investice do akcie v přepočtu na zisk dané společnosti. Kolik let bude trvat, než společnost vydělá na to, aby vám splatila cenu, kterou jste na začátku za akcii zaplatili. Říká se, že když je P/E pod 15, jsou akcie podhodnocené a nákup je atraktivní. To je hodnota, kterou jsme mnoho let neviděli na většině trhů.

Nás samozřejmě  zajímají globální trhy. Když se podíváme na Ameriku, ta je aktuálně kolem 18 nebo 19 P/E. Když se podíváme na svět jako takový – globální akcie, to je index All Country – pohybuje se na úrovni 12 nebo 13, což už jednoznačně vyzývá pro vstup do pozic a pro nákupy. Eurozóna je dokonce na úrovni pod bodem 12.

I tady se nám potvrzuje i z jiného zdroje, že prostředek – fair value (férová hodnota) – je dnes v zelené části, která nám říká, že jsme podhodnocení. Zelená barva proto, že je to dobře, že můžeme nakoupit se slevou. Kdo má nějakou možnost, teď může být ta vhodná chvíle, kdy vstoupit na trh a pořídit akcie nebo vaše portfolio za rozumné ceny.

My se snažíme tyto příležitosti využívat, snažíme se nakupovat. Myslím si, že pokud máte volné prostředky a jsou to peníze, na které se díváte v dlouhodobém horizontu, tak je doba, kdy je zajímavé tyto peníze vyměnit za nějaká investiční aktiva.

Skutečnost, že akcie teď v relativně krátkém časovém úseku nevydělávaly a nebyly schopné překonat inflaci v dnešních výšinách, není něco, z čeho bychom měli mít zásadní obavy. Když se podíváme na dlouhodobý horizont, tak tam, když budeme konzistentní, zvládneme dlouhodobě porážet inflaci i s těmi běžnými aktivy, aniž bychom museli dělat zásadní změny v našich portfoliích.

Tady by určitě stálo za to připomenout, když už někdo chce časovat trh (což bývá i první investiční chybou), tak při časování trhu platí, že prodáváte to, co je vysoko, a nakupujete to, co je nízko. 

 

 


Přeji Vám krásný zbytek léta.

 

 

Facebook

Website